Het verschil tussen IPL therapie en Lazer therapie voor ontharing
Het principe van fototherapie:
De termen LASER-therapie en IPL-therapie worden vaak door elkaar gebruikt. Bij gebruik van Laser therapie wordt gebruik gemaakt van licht van één golflengte (meestal800-810nm.) en bij IPL wordt gebruik gemaakt van een spectrum van golflengtes (515-1200nm.), waarbij door middel van filters een bepaalde golflengte range (meestal 520-980nm.) kan worden geselecteerd.
Het werkingsmechanisme van zowel de IPL of de Laser-therapie is echter gebaseerd op het zelfde principe, namelijk op selectieve foto-thermolyse. Het doel van de behandeling is de lichtenergie, die door het pigment in de haarwortelzakjes wordt geabsorbeerd, om te zetten naar warmte energie. Deze energie moet vervolgens het haarwortelzakje dusdanig verhitten boven de drempelwaarde van 70°C, om onherstelbare schade binnen de haarwortelzakjes te kunnen aanrichten. Uiteraard moeten de omliggende weefsels worden gespaard.
De haarstamcellen, die verantwoordelijk zijn voor haargroei bevatten geen melanine (het bruinachtig pigment). Daarom is het doelorgaan van fototherapie niet de haarstamcel, maar de melanine die nabij de haarstamcellen in de haarwortelzakjes aanwezig is. Niet alleen direct door de huid heen, maar ook via de haren zelf wordt de energie overgebracht naar het uiteindelijke doelorgaan, het haarwortelzakje.
Het te verwachten resultaat:
Om de verschillen in resultaat van haarvermindering door middel van fototherapie beter te kunnen begrijpen dient men meer te weten over de huid, het haar en haargroei, waaronder pigmentatie van de huid in relatie tot de pigmentatie van het haar. Het resultaat is afhankelijk van technische beperkingen en menselijke factoren.
Technische beperkingen:
De verhouding tussen de pigmentatie in de huid en de haren:
Groeifase en groeisnelheid:
Menselijke factoren:
De behandelaar:
De cliënt/patiënt:
Bijwerkingen:
De toekomst:
Conclusie: